Gerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır? İznik zeytininin önemi…
Esmanur GÜLBAHAR – Sergen DURAK – Musa YEŞİLDAĞ – Herkes Duysun
BURSA (İGFA) – Zeytin üreticisi Dinçer Erol İznik, zeytinin değerini, tuzlu su ve tatlı suyun zeytini nasıl etkilediğini, tüketicinin gerçek zeytinyağını sahte zeytinyağından nasıl ayırt edebileceğini Herkes Duysun mikrofonuna anlattı. Erol, zeytine kalitesini veren en önemli unsurun iklim olduğunu kaydetti.
“ZEYTİN KALİTESİNİ İKLİMDEN ALIYOR”
Kendisinde 500-550 yıllık zeytin ağaçları bulunduğunu ve ailesinin zeytinyağı sektöründe 6’ncı kuşak olduğunu belirten Dinçer Erol, “Güney yakasında 32 kilometrekarelik alanda sadece zeytin ekimi yapılıyor. İznik Gölü. Başta da söylediğim gibi bu bölgedeki ağaçların ortalama yaşı bu civarında (500-550). Bölgemiz zeytinin, özellikle sofralık zeytinin öne çıktığı bölgedir. Gemlik tipi olarak adlandırılan zeytinin en doğru kaynağı güney yakasıdır. Özellikle güney cephesine odaklanıyorum çünkü sadece zeytinciliği kapsayan bir bölge olduğunu söyleyebilirim. İkinci konumuz iklim. Zeytinin anavatanı Beyrut’tur. Ege, Akdeniz, Bandırma ve Erdek bölgeleri deniz kıyısında olduğundan tuzlu suyun etkisi altındadır. Bu nedenle zeytinler tuzlu suyun etkisiyle daha büyük tohumlu ve daha kalın kabuklu olarak büyür. Tekrar ediyorum, burada en önemli şey iklimdir. “İklim, işe kalitesini veren en değerli unsurlardan biridir.” söz konusu.
GERÇEK ZEYTİNYAĞI NASIL ANLANIR?
Son yıllarda piyasaya sunulan ucuz zeytinyağı vatandaşlardan da büyük ilgi gördü. Bu yağların sağlıksız ortamlarda çeşitli karışımlarla elde edildiğinin ortaya çıkmasının ardından vatandaşlar gerçek zeytinyağını sahte zeytinyağından nasıl ayırt edebileceklerini merak etmeye başladı.
Dinçer Erol, gerçek zeytinyağı ile geçersiz zeytinyağını birbirinden ayırmak için kullanılan çeşitli tekniklere de değindi.
Zeytin üreticisi Erol, zeytinin kendi kısmından toplanıp yaklaşık 5-6 saat içinde yağa dönüştürülmesi durumunda aromasının çok daha belirgin ve lezzetli olduğunu belirterek, “Hakiki zeytinyağının en önemli farkı zeytinin dondurulmasıdır. zeytinyağı donar, höşmerim gibi bir kıvam alır, boğazımızdan aşağı kayarken yanma hissi verir.” “Elbette testlerden biri de tuz ruhu. Ürünü tuz ruhuyla karıştırdıktan sonra zeytinyağının mutlaka tuz ruhunu emmesi gerekiyor. Tam tersi pembemsi bir kıvam alıyorsa o zeytinyağı karışık bir üründür. Zeytinyağı, içinde birçok kimyasal bulunan bir zeytinyağı” dedi.