Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Eren’den “tescil affı” talebi
Eren yaptığı yazılı açıklamada, kamu ile iş yapan müteahhitlerin 2020-2022 döneminde artan girdi maliyetleri nedeniyle büyük kurallarla işlerini sürdüremez hale geldiklerini açıkladı.
Salgın döneminde girdi maliyetlerindeki önemli artışların sektörü olumsuz etkilediğini belirten Eren, Ukrayna-Rusya Savaşı’nın da etkisiyle ithalat ve enerjiye bağımlı girdi maliyetlerindeki artışın devam ettiğini belirtti.
Sektörün öne çıkan girdilerindeki ortalama fiyat artışının Ocak 2021-Kasım 2022 döneminde yüzde 170’e çıktığına işaret eden Eren, kamu projelerinde yaşanan ödenek ve ödeme sorunlarıyla birlikte müteahhitlerin tüm bu yükü kaldıramaz hale geldiğini söyledi. Maliyet artışlarını karşılayamayacakları için teminat mektuplarını yakmak zorunda kalan müteahhitlik firmalarının durumuna dikkat çeken Eren, bu firmaların Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmeliğe dahil edilmesini istedi. Kamu borçlarının yeniden yapılandırılması için adımlar atıldı.
“Firmalar ihalelere giremez hale geldi”
Kamunun geçen yıl maliyet artışlarına çözüm bulmak için iki fiyat farkı düzenlemesi yaptığını hatırlatan Eren, “Salgının ağırlaştırılmış kuralları nedeniyle işine devam edemeyen müteahhit firmalara, proje tamamlanma oranının düşmesi halinde tasfiye hakkı verildi. Yüzde 15 ve altı ama ek fiyat farkı formülü ve tasfiye için belirlenen düşük tamamlama kriteri ne yazık ki müteahhitlerin sorunlarına çözüm olmaktan uzak kaldı.Bu noktada birçok müteahhit maalesef hakkını alamamış. proje tamamlanma oranı yüzde 15’in üzerinde olduğu için tasfiyeye gittiler ve işlerine devam edemeyip teminat mektuplarını yakmak zorunda kaldılar.” ifadelerini kullandı.
Eren, özellikle Anadolu’da maliyet artışlarını karşılayamayan çok sayıda küçük ve orta ölçekli müteahhitlik firmasının cezalandırıldığına, ihalelere giremediğine ve çalışamadığına dikkat çekerek, şunları kaydetti:
“Söz konusu müteahhit firmalar da yönetmelik kapsamına alınarak bir defaya mahsus tescil affı imkanı ve teminat mektuplarının iadesi sağlanmalıdır. Bu adım sektördeki önemli bir darboğazı giderecektir. Bunu arz ederiz. Sayın Cumhurbaşkanımız ile Hazine ve Maliye Bakanımızın takdirine bırakıyoruz. Anadolu’nun dört bir yanına dağılmış şirketlerimiz adına, bizden hiçbir zaman esirgemedikleri yardımlarını beklediğimizin altını çizmek isterim.”